top of page

Dit is wat de bouwsector te wachten staat

Spanning in prijzen

De woningbouw komt op slot te zitten. De verkoop van projecten stagneert of valt helemaal stil. Beleggers trekken zich terug omdat verhuren straks niet meer rendabel is. En dan is er nog het stikstof probleem. Er liggen een hoop uitdagingen voor ons! Volgens sommigen is goedkoper bouwen de oplossing, maar ik leg graag uit waarom dat niet kan.


Ten eerste blijft de inkoop van materialen onverminderd stijgen. Niet meer zo extreem als de afgelopen 2 jaar maar toch gestaag met 3% tot 5%. ‘Gelukkig’ is er één leverancier die de prijzen met 1% tot 5% verlaagt. Dat de prijzen in de afgelopen 2 jaar met 40% verhoogd zijn nemen we maar voor lief.

Ten tweede blijven de lonen hoog omdat er schaarste is in goede vakmensen. Met hogere salarissen en betere secundaire arbeidsvoorwaarden kunnen we wél de vakmensen in ons team verwelkomen. Daarnaast stellen ook de vakbonden steeds hogere looneisen.

Tenslotte doet de overheid ook nog een duit in het zakje, namelijk met de Wet Kwaliteitsborging die per 1 januari 2024 van kracht zal worden. Dit houdt in dat wat je belooft te maken, je ook moet vastleggen en bijhouden per woning. Daar gaat veel werk in zitten waardoor de kosten per woning omhoog gaan. Kortom: goedkoper bouwen zit er voorlopig niet in.


Als het zo doorgaat zal er schaarste ontstaan in projecten waardoor de ‘honger’ naar opdrachten zal groeien. Hierdoor zal de bouw weer ‘ordinair’ gaan inkopen: kortingen vragen, de goedkoopste van de goedkoopste willen kiezen. De prijs zal zakken maar dit maakt bedrijven kwetsbaar. Geen goede ontwikkeling dus.


De onzekerheid is de overkoepelende uitdaging. Allerlei keuzes worden onder druk gezet. Hoe veel personeel moeten we aannemen om de omzet te kunnen realiseren? Gaan we de voorgenomen nieuwbouw van ons kantoor en werkplaats uitstellen?

Voor dat laatste hebben we een (gedeeltelijke) financiering nodig wat ook nog lastig blijkt. De bank vindt onze cijfers prima maar geeft ook aan dat we ‘nog te weinig trackrecord hebben voor een financiering’. Logisch, we bestaan pas 2 jaar, maar het is gek dat dit van een bank komt die zegt ondernemers te steunen.


Er zijn ook kansen

We hebben veel projecten en nieuwe kansen in onze portefeuille zitten. Wanneer deze projecten gerealiseerd worden is (gezien bovenstaande) onzeker maar dat ze een keer gebouwd gaan worden is zeker. Ik ben dan ook zeer positief over de toekomst van United Installaties. Dit komt mede doordat er veel opdrachtgevers naar ons toekomen omdat ze zat zijn van de samenwerking met de huidige installateurs. De aanpak van United valt in de smaak! Ze willen een actieve, meedenkende installateur, en daarvoor zijn ze bij ons aan het juiste adres.


Waardering voor onze waardevolle vakmensen

Het belangrijkste binnen United Installaties zijn onze mensen. We proberen hen daarom zo veel mogelijk te ondersteunen en bedienen. Hun kennis is immers van groot belang voor United! Naast lease auto;s, scholing, fietsplannen, thuiswerken, barbecues, (aanbreng)bonussen, borrels en algemene vrijheid vinden we het ook heel leuk om samen ‘in de lampen te hangen’. Daarom gaan we in 2024 weer op wintersport naar Oostenrijk. (Wil je mee? We zoeken nog personeel 😉)

Commentaires


bottom of page