top of page

Problematiek in de markt, hoe gaan wij daar mee om?


Prijsverhogingen

‘Om de continuïteit van onze onderneming en samenwerking blijvend te kunnen waarborgen worden wij thans gedwongen om onze prijzen per direct te verhogen.’ Dit zijn dagelijkse mails van onze leveranciers en fabrikanten.


Voor ieder project wordt aan de voorkant allerlei afspraken gemaakt. Hier staan voorwaarden in, zoals de start van het project, wat meestal een jaar tot anderhalf jaar later is. We nemen daarom altijd een risico dekking mee in onze prijzen maar op dit moment is het bij lange na niet genoeg om alle onverwachte prijsverhogingen op te vangen. Als een project later start, moeten de bouwteams niet ‘zeuren’, maar de prijsverhogingen die daarbij komen kijken komen wel op ons bordje. Wat moeten wij doen? Hoe kunnen we samenwerken om dit probleem op te lossen in plaats van het te blijven verleggen?


Gelukkig zijn er signalen van beleggers en ontwikkelaars die mee willen (en moeten!) denken in deze problematiek. Uiteindelijk hebben zij er natuurlijk ook geen belang bij dat hun bouwteams niet goed functioneren en misschien zelfs omvallen.


Levertijden

Naast de problematiek zoals hierboven omschreven over de inkoop worden ook de leveringen van materialen een steeds groter probleem. Leveringen zijn niet meer gegarandeerd en brengen de bouwplanning ernstig in gevaar. Het wordt voor ons ook lastig om ons te conformeren aan een bouwplanning als deze onzekerheid er is.


Personeel

Gelukkig hebben we qua personeel niks te klagen – er komen regelmatig nieuwe medewerkers aankloppen die aangeven graag bij ons aan de slag te gaan. Dat is voor ons heel belangrijk. Wat we laten zien, is echt hoe het bij ons is. De gezelligheid, de mogelijkheden en het samenwerken staan centraal. Er zijn veel kansen en snelle doorstroommogelijkheden. Dat is te zien bij één van onze jongste medewerkers. Hij is 18 jaar en levert heel goed werk. Wij vonden dat hij een eigen bus verdiende, dus daar rijdt hij nu in rond!


Salaris

Iedereen weet dat we meer mensen nodig zijn in onze branche, maar hoe krijgen we dat voor elkaar? Op managementopleidingen word je geleerd dat geld geen reden is om medewerkers te werven en tevreden te houden. Maar waarom worden jongeren dan tóch gestimuleerd om door te studeren? Meestal omdat je dan meer geld gaat verdienen. Wij denken dat geld zeker wel een belangrijke reden is waarom er weinig mensen in de branche komen werken. Waarom moet een installateur minder verdienen dan een huisarts? Zou er dan nog personeelstekort zijn als dat meer gelijk wordt getrokken? Wij willen onze installateurs belonen voor het harde werk en vele leren dat zij doen!



Vindt ons op LinkedIn

Volg ons op Instagram

Like ons op Facebook

bottom of page